De populairste types escaperoom games

Escaperooms hebben zich razend snel verspreidt over heel België en zijn vandaag niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het ooit nieuwe fenomeen is nu volwassen en creatieve escape game ontwikkelaars bedenken steeds coolere manieren om jullie uit te dagen. In deze blogpost zetten we alle bestaande escaperoom games en concepten in de kijker. 

De escape room

Starten doen we natuurlijk met de “traditionele” escaperoom waarbij je als speler in een ontsnappingskamer wordt opgesloten. Voor zij die het concept niet goed kennen: samen met een aantal teamleden (meestal tot 6 spelers) word je opgesloten in een kamer, daar probeer je raadsels en puzzels op te lossen die je helpen tijdig uit de ruimte te ontsnappen. Meestal krijg je 60 minuten de tijd om het spel tot een goed einde te brengen. Lukt dat, dan ben je “escaped”. Escaperoom games zijn te vinden in alle mogelijke thema’s, voor ieders wat wils dus. 

Jammer aan een escape room… je moet bijna altijd naar een fysieke locatie gaan en dat brengt wel wat stress met zich mee. Maar voor alles bestaat een oplossing! De escape box. 

Voordelen:

Nadelen:

Escape box

De escape box leunt misschien wel het dichtste aan bij de “traditionele” escaperoom games. Het hele escaperoom spel zit bij een escape box in een compacte houten kist. Zo kan het spel overal gespeeld worden maar je maar wil, ideaal als verjaardagsactiviteit, vrijgezelle of communiefeest op verplaatsing. 

Een escape box is vaak ook geschikt voor kinderen wat het de uitstekende gezinsactiviteit maakt. Het is een erg verbindende activiteit tussen jong en oud. 

Vaak wordt een escape box vergeleken met de escaperoom gezelschapsspellen. Dit is helaas onterecht, gezien een escape box net zoals bij een traditionele escaperoom ook bestaat uit fysieke objecten die je kan vastnemen en moet combineren met elkaar. Je moet bovendien echte hangsloten openmaken waardoor je net datzelfde gevoel krijgt als in een traditionele escaperoom. Het is niet zo dat het spel bestaat uit een papieren bundel zoals bij een escaperoom gezelschapsspel.

Voordelen:

Nadelen:

Escaperoom gezelschapsspel

Ja, er bestaan ook verschillende gezelschapsspellen die de escaperoom ervaring bij je thuis proberen te brengen. Jammer aan dit type gezelschapspellen is dat de puzzels enkel uit papier of kaartjes bestaan. Dit maakt het spel erg tweedimensionaal en om informatie over te brengen gebruiken ze afbeeldingen en tekst… veel tekst. Niet zo leuk als je geen lees-fanaat bent. Omdat je zoveel moet lezen zijn de meeste spellen eerder geschikt voor kleinere teams van 2 tot 3 spelers. Meer spelers leidt vaak tot frustraties en dat kan niet de bedoeling zijn. 

Dit type escape-spel is het uitstekende vermaak op een regenachtige dag. De gezelschapspellen zijn bovendien niet zo duur, waardoor je voor een beperkt budget een fijn escape spel bij je thuis kan spelen.

Voordelen:

Nadelen:

Digitale escaperoom games

En natuurlijk heeft de komst van COVID-19 de escaperooms een nieuwe insteek bezorgt. In een snel tempo werden talloze digitale escapegames ontwikkeld. Enkele van de populaire varianten zijn:

Digitaal escape spel

Met digitale escape games bedoelen we de letterlijke vertaling van een escaperoom naar het digitale. Je loopt rond in een virtuele wereld en kan daarin objecten bekijken en gebruiken om raadsels op te lossen. Alles is digitaal en dat maakt het spel minder geschikt om met meerdere spelers te spelen. Deze spellen speel je vaak op een tablet, maar er bestaan ook web versies die je op je computer kan spelen. Een leuk en goedkoop alternatief (ze zijn vaak gratis!) om je kids te entertainen tijdens een lange vakantie. 

Voordelen:

Nadelen:

Online escaperoom spelen met vrienden

Digiale escape games zijn ernom populair geweest tijdens de corona lockdown, ze werden vooral als teambuilding ingezet om teams terug wat dichter bij elkaar te brengen. Van dit type escapegame bestaan ook veel varianten en van elk thema kan je een digitale escaperoom terugvinden. 

Met je team neem je plaats in een video call en wordt je meegenomen in een verhaal waarbij je verschillende websites moet doorzoeken, informatie ontvangt via email of online minigames moet oplossen. 

Jammer aan dit type escapegame is… de videocall… Het is niet eenvoudig om informatie door te spelen aan elkaar en je praat al snel met zen allen door elkaar. Onze tip: hou je teams klein, max 4 personen lijkt ons geschikt.

Voordelen:

Nadelen:

VR escaperoom

De VR escaperoom is een nieuwere spinoff die steeds populairder wordt. Met je team word je in een digitale wereld geteleporteerd waarbij je een vergelijkbaar spel als een traditionele escaperoom speelt. Het voordeel bij VR is dat er geen creatieve limieten zijn, zo kan je onmogelijke acties mogelijk maken.

Natuurlijk loopt de beleving niet voor iedereen even soepel. Al is de technologie vandaag de dag erg toegangkelijk toch loopt er af en toe wat mis: sommige spelers worden duizelig van VR brillen, je loopt tegen je medespelers aan of je arm staat plots op je voorhoofd (in het spel dan…). Zeer verwarrend… 

Dat gezegd zijnde zijn we ervan overtuigd dat de technologie wel veel te bieden heeft, we kijken uit naar de toekomst!

Voordelen:

Nadelen:

Besluit

Alle escaperooms hebben één ding gemeenschappelijk: je kan ze maar 1 maal spelen. Dat is natuurlijk jammer maar zoals je kan zien bestaan er heel wat variaties van het gekende spelfenomeen. Je zal je dus niet snel vervelen. Veel spelplezier!

Jonas Douchy Escape Box Huren

Hey, ik ben Jonas! Met het ontwikkelen van uitdagende escape games breng ik vrienden dichter bij elkaar. Datzelfde doel wil ik bereiken met deze blog, jou inspireren vrienden samen te brengen. Veel leesplezier!

Meer blogposts